Raportul Departamentului de Stat al SUA dezvăluie corupție generalizată și indimidări la adresa ziariștilor din România

de: Emanuela Pana
13 04. 2022

În raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România pe 2021, libertatea de exprimare și independența presei ocupă un loc central. În raport sunt menționate cazuri precum bătaia aplicată unor ziariști de mediu, procesele deschise de primarul Daniel Băluță ziarului Libertatea și amenințările la adresa ziaristei Emilia Șercan din partea decanului Academiei de Poliție. Mai multe detalii, în continuare.

Raportul Departamentului de Stat al SUA dezvăluie corupție generalizată în România

Departamentul de Stat american a făcut public Raportul privind drepturile omului în România pe 2021, care dezvăluie corupție generalizată și indimidări la adresa ziariștilor din țara noastră. Potrivit documentului, în România „practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite“.

În cele peste 4o de pagini dedicate României sunt semnalate problemele semnificative ale drepturilor omului, care includ rapoarte credibile referitoare la cazuri de tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante din partea guvernului; corupție oficială gravă și generalizată; lipsa de investigare și de responsabilitate pentru violența bazată pe gen, inclusiv, dar fără a se limita la violența domestică și a partenerului intim și la violența sexuală; și abuzuri care vizează persoanele cu handicap instituționalizate.

De asemenea, raportul dezvăluie, cu privire la anti-semitism, că, în cursul anului trecut, doi parlamentari au susținut în Parlament discursuri cu tentă antisemită. Este vorba despre senatorul AUR, Sorin Lavric, și deputatul PNL, Daniel Gheorghe.

Citește și: Românii, „șefi“ la corupție în Europa: noua confirmare oficială că „nu ne mai facem bine“

Principalele idei din raport

Cu toate că sistemul judiciar a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a pedepsi funcționarii care au comis abuzuri, autoritățile nu au dispus de mecanisme eficiente în acest sens, întârziind procedurile care implicau presupuse abuzuri și corupție din partea poliției. Prin urmare, multe dintre cazuri s-au încheiat cu achitări. În România, impunitatea autorilor unor abuzuri împotriva drepturilor omului a reprezentat o problemă continuă, potrivit documentului.

În raport este menționat și cazul judecătorului proreformă Cristi Danileț, care a fost demis pe 13 decembrie 2021 de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru presupusa „conduită inadecvată pe rețelele de socializare“, după ce acesta a încărcat pe TikTok videoclipuri în care practica arte marțiale și tăia gardul viu din curtea sa – materiale considerate indecente de către consiliu.

Societatea civilă și formatorii de opinie au relatat că bărbatul a fost, de fapt, înlăturat din cauza faptului că a criticat în mod vocal modificările controversate și favorabile corupției aduse legilor justiției în timpul guvernării anterioare conduse de Partidul Social Democrat (PSD).

Citește AICI Raportul integral al Departamentului de Stat al SUA